dinsdag 22 maart 2016

Nog meer Bernard Mohr

Nog meer Ben Mohr op Catawiki deze week, maar eigenlijk alle weken, want dat is het merkwaardige bij dit boek:
Een titelbeschrijving volgens de algemeen aanvaarde regelen der kunst is niet gemakkelijk, want er is geen titelpagina. De Catawiki-beschrijving van deze week luidt: 'Willem van de Poll - Nazi Hel SS - Amsterdam, Van Holkema & Warendorf N.V., 1945 - 1e druk [etc.]'. Dat klopt ongeveer. Willem van de Poll was, volgens een inleidend tekstje op p. [1], de samensteller van deze verzameling foto's die allerlei niet genoemde oorlogsfotografen maakten in vernietigingskampen. Het klopt in formele zin vermoedelijk ook wel dat het aangeboden exemplaar een eerste druk is, maar het is, aan de afdrukkwaliteit van de foto's te zien, een latere oplage. Ik heb twee exemplaren, een met op dik en zwaar papier (het weegt 175 gram) matig afgedrukte foto's en bovendien voorin een sticker met een K-nummer en de volgende tekst:
In het andere exemplaar dat ik bezit ontbreekt de sticker en dus ook het K-nummer (van drukkerij Blikman en Sartorius in Amsterdam), de foto's zijn hier beter afgedrukt en het papier is dunner (gewicht: 125 gram). Dit zal dus een exemplaar van een latere oplage zijn.
Uit de paar vermeldingen die ik op Delpher.nl vind concludeer ik dat dit boek eind 1945 moet zijn verschenen, en het zal dus een van de eerste Nederlandse boeken zijn die de concentratiekampgruwelen zo documenteren. Het zal daarom zijn dat dit boek nu nog gezocht wordt, maar toch verbaast me het bijna wekelijkse aanbod op Catawiki, en ook de opbrengst telkens weer. Een paar weken geleden ging een exemplaar weg voor 80 euro, en dan komen daar nog veilingkosten en verzendkosten bij. De afgelopen weken ging de prijs overigens drastisch omlaag tot een euro of 25. Het is trouwens gemakkelijker en goedkoper om elders een exemplaar kopen. Op boekwinkeltjes worden er op het moment ruim 20 aangeboden, bijna allemaal stukken goedkoper dan 80 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.