Leuke klussen (2)
Om me in te werken legden mijn leidinggevenden een klein Duitstalig archiefje op mijn bureau met het verzoek dat netjes te ordenen en te beschrijven, en dat verzoek ging gepaard met een vel voorbeelden waarmee ik het Duitse ‘Kurrentschrift’, in de wandeling ‘Sütterlin’ genoemd, kon leren ontcijferen. Het bleek me goed af te gaan. Andere taken waren het uittikken van brieven van de afdeling, netjes met carbonpapier en een paar doorslagen, verder het vertalen in het Duits van brieven van andere afdelingen, ik werd de bibliotheek en het archief in gestuurd om dingen op te zoeken, te kopiëren, etc.
Mijn bijdrage aan de editie was de samenstelling van het personenregister, waarvoor ik de geboorte- en sterfjaren en bondige biografische informatie van de ongeveer 1500 handelende personen uit de memoires moest opzoeken. We bevinden ons in de eerste helft van de jaren 1990, en toen zochten we nog alles op in voorwerpen van papier. Daar had en heeft het IISG er veel van, en met biografische lexica en andere naslagwerken, partij-almanakken uit Duitsland en andere landen en wat er verder nog aan informatiesystemen was, kwam ik een heel eind. Ik heb altijd één naam onthouden die langdurige opzoekproblemen veroorzaakte, een mooie naam, die je gemakkelijk onthoudt: Archibald Fenner Brockway, een linkse socialist die actief was in de Britse Independent Labour Party. De sport van het zoeken van levensdata is zowel geboorte- als sterfjaar te vinden, als tenminste redelijkerwijs kan worden aangenomen dat iemand overleden is. Brockway was, dat wist ik, in 1888 geboren, en dan begin je, om zijn sterfjaar te vinden, ergens in jaren zestig, zeventig te zoeken. Maar het lukte maar niet, om hem dood te krijgen. Pas in een almanak of iets dergelijks uit 1990 of daaromtrent vond ik het bericht over zijn dood, en ik concludeerde, zie ik nu ik het register er weer heb bijgehaald, dat hij in 1989 was overleden, honderd jaar oud of een beetje meer.
Tegenwoordig is eigenlijk iedereen te vinden, en Archibald Fenner Brockway heeft dan ook een lemma in elf talen op Wikipedia. Daar zie ik, en ik veronderstel maar dat dat klopt, dat zijn geboortedatum 1 november 1888 is en zijn sterfdatum 28 april 1988. Hij is dus geen honderd geworden, zoals ik de – weinige – lezers van de memoires wilde wijsmaken, maar slechts 99. Archibald Fenner Brockway komt overigens één keer voor in de editie van de memoires van Dittmann, en nog niet eens in de tekst zelf maar in een voetnoot van de bezorger. Ik ben er nog steeds erg tevreden over dat ik desondanks zo veel moeite heb gestoken in het vinden van zijn sterfjaar, ook was dat dan het verkeerde.
Archibald Fenner Brockway |