vrijdag 26 februari 2021

 

WVTTK

Mijn kleindochter is nog geen vijf maanden oud, maar zodra ze er klaar voor is, ga ik haar allerlei nuttige dingen leren. Zoals het maken van een goed afkortingenregister voor een boek met veel afkortingen. Ik ga haar dan uitleggen dat een boek met veel afkortingen zo’n register goed kan gebruiken, omdat je zo’n voorkomende afkorting wel eens kunt vergeten en dan snel achterin het boek kunt opzoeken wat ze ook weer betekende. Zoals, bijvoorbeeld, ik noem maar wat, KVP. Ik zou haar dan uitleggen dat dat ooit een politieke partij was die lang geleden, veertig jaar vóór haar geboorte, fuseerde met andere partijen, waarna er een andere afkorting ontstond.

Wanneer je zo’n afkorting, zou ik mijn kleindochter uitleggen, in een boek tegenkomt en vergeten bent wat ze ook weer betekende (of wanneer de schrijver van het boek is vergeten je dat uit te leggen), dan is het handig als je snel kunt opzoeken hoe het ook weer zat. En daarvoor is zo’n register. Dat bevat een alfabetische lijst van voorkomende afkortingen en daarachter de oplossing van de afkorting. In het geval van KVP is dat: Katholieke Volkspartij. Na een paar andere voorbeelden snapt mijn kleindochter dat wel, want zo moeilijk is dat niet.

Het zal haar dan ook zeer verbazen als ik vertel dat niet iedereen het principe van het afkortingenregister snapt. Dat er ook schrijvers van boeken zijn die denken dat de lezer van hun boek tijdens het lezen denkt: ‘Hier zie ik staan: Katholieke Volkspartij. Wat was daarvan de afkorting ook alweer?’ En dan maken ze een ‘Register van afkortingen’ dat er zo uitziet:

Mijn kleindochter zal het hoofdschuddend bekijken, want het sceptische schudden met het hoofd heb ik haar al eerder geleerd. Ik zou haar dan nog lastig kunnen vallen met opmerkingen over de juiste spelling van een en ander: AJC bijvoorbeeld is de afkorting van Arbeiders Jeugd Centrale, met varianten in verbindingsstreepjes, maar het is nooit één woord. Komintern is natuurlijk niet de afkorting van ‘Internationaal samenwerkingsverband van communistische partijen’ en de NSDAP was toch echt een Duitse partij. En wat die Duitse geschiedenis betreft: de SS, afkorting van Schutzstaffel, was geen onderdeel van het Duitse leger, ook niet ‘in WO II’. Even ergens opzoeken wat die afkorting ook weer betekent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.