maandag 7 februari 2022

Legendarisch

In Het verraad van Anne Frank van Rosemary Sullivan zit een afbeeldingenkatern met allerlei min of meer relevante plaatjes, maar ook met volstrekt overbodige, die van leden van het zogenaamde coldcaseteam namelijk, en een van Bernard Haas, een van de ‘externe deskundigen’. Hij is een ‘legendarische documentanalist’ zegt het bijschrift, en ook dat de man in Winnenden in Duitsland woont; zijn adres krijgen we niet te lezen. Als die Haas een ‘legendarisch documentanalist’ is, wat moet ik dan wel niet zijn, want ik ontdekte het volgende.

Ik pakte namelijk het document er eens bij waar dit boek uiteindelijk om gaat, het anonieme briefje dat bij Otto Frank in de brievenbus werd gedaan en dat notaris Arnold van den Bergh als verrader van Anne Frank aanwees, volgens het boek althans. Je had mogen verwachten dat dat boek dit belangrijke document ook zou afbeelden, maar dat is niet zo. Althans niet echt leesbaar. We zien het document wel vaag en half en schuin onder een of ander ongetwijfeld heel duur en door de FBI en Bernard Haas goedgekeurd apparaat, en het wordt geciteerd, op pagina 254. Dit staat daar:

‘Uw schuilplaats te Amsterdam werd indertijd medegedeeld aan de Jüdische Auswanderung te Amsterdam, Euterpestraat, door A. van den Bergh, destijds woonachtig nabij het Vondelpark, O. Nassaulaan. Bij de J.A. bestond er een hele lijst door hem doorgegeven adressen.’

Maar wat ziet de ondergetekende, meer dan legendarische documentanalist staan wanneer hij de fotografische afbeelding van het originele document bekijkt (op een website van het Stadsarchief van de Gemeente Amsterdam)? Dit:

‘Uw schuilplaats te Amsterdam werd indertijd medegedeeld aan de Jüdische Auswanderung te Amsterdam, Euterpestraat, door A. van den Bergh destijds wonende bij het Vondelpark, O. Nassaulaan.

Bij de J.A. lag een hele lijst van door hem opgegeven adressen.’

Ziet u de verschillen? Zeven zijn het er.

Alleen al op grond hiervan weet je met meer dan 85% zekerheid dat de makers van dit boek klunzen en beunhazen zijn.


Over het onderste, handschriftelijke gedeelte van het briefje gaat het hier: https://jangielkens.blogspot.com/2022/02/experts-aan-het-werk-dat-briefjeuit-het.html


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.