vrijdag 8 april 2022

Balkenende

In verband met de ophef over niet netjes gemelde nevenfuncties van enkele prominente hoogleraren wierp ik een blik op de universitaire medewerkerspagina van een van de onderzochten, voormalig minister-president Jan Peter Balkenende. Die profielpagina van de Erasmus Universiteit Rotterdam maakt duidelijk dat deze man misschien wel veel nevenfuncties heeft, maar dat zijn aanstelling zelf er een van is. Ik denk dat hij eigenlijk geen baan heeft. De EUR-website leert ons niet, wat de aandacht in de pers wel deed, dat Balkenende onbezoldigd hoogleraar is, maar wel dat hij ‘full professor’ is, twee keer nog wel, met twee leeropdrachten die hetzelfde heten, maar die allebei een ander mailadres hebben. Het – in principe Nederlandstalige – profiel geeft ons ook een overzicht van ’s mans ‘Publications’, zijn ‘Ancillary activities’ en een ‘PhD list’. Die laatste blijkt uit één item te bestaan, en je zou mogen verwachten dat dat een door de hoogleraar begeleid proefschrift is. Maar dat is niet zo: Balkenende was lid van een ‘Doctoral Committee’. De promotores waren anderen.
Balkenendes eigen proefschrift uit 1992 staat vreemd genoeg niet in de lijst met ‘Publications’, maar wel, let op, je wordt niet zo maar professor, drie andere publicaties. Drie. En het zijn overigens allemaal publicaties die in samenwerking met anderen zijn gemaakt. De omvangrijkste, 371 pagina’s dik, is de enige in de categorie ‘Professional’, ze heeft vier redacteuren en achttien auteurs. Staat er iets van Balkenende in? Ik kan het niet zien aan de beschrijving, maar ik denk van niet. Het boek is bovendien uit 2003 – lekker actueel! Pikant in verband met nevenwerkzaamheden en bijverdiensten is dat bij deze titel een link naar een te koop exemplaar bij bol.com staat. Onder het kopje ‘Popular’ staat ook één boek, het is een congresbundel uit 1999 met drie redacteuren, waarvan Balkenende er een is. De categorie ‘Report’ heeft ook één titel, ‘Zeeland in stroomversnelling’, 62 pagina’s dik, met zijn vijven geschreven.
Op de Nederlandstalige profielpagina van de EUR konden ze dus even niet op dat woord nevenwerkzaamheden komen, die daar ‘Ancillary activities’ heten. Het hilarische van de lijst nevenwerkzaamheden van JPB is dat die van deze prof blijkbaar alle elf in februari 2022 begonnen en allemaal in februari 2025 zullen eindigen. Ik mis in het overzicht overigens dat Balkenende af en toe bij Ziggo optreedt als deskundige op het gebied van Formule 1-races.
Ik keek ook maar eens even op het Wikipedia-lemma over Balkenende, maar dan de Zeeuwse versie. Daar komt JPB tenslotte vandaan. In Zeeland vinden ze zijn hoogleraarschap niet belangrijk, want het wordt niet vermeld. De rubriek ‘Klenig’eden’ op het eind van het lemma vat, vind ik, de betekenis van Jan Peter Balkenende voor de wereld mooi samen: ‘In d’n Amstelveense gemeênteraed is Balkenende voraol bekend gebleve deu de “krokettenmotie”: de motie die-a bepaelde dan aolle raedslejen ’n kroket kriege as de vergaederienge tot nae elven diert.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.